Hva er forskjellen på en læringsplattform (LMS) og et forfatterverktøy?

Hvis du er interessert i å lage og dele digitale læringsressurser, har du kanskje hørt om begrepene læringsplattform (Learning Management System, LMS) og forfatterverktøy. Men hva er egentlig forskjellen på disse to typene programvare, og hvordan kan du bruke dem til å skape engasjerende og effektive læringsopplevelser?

Educatia AS
Educatia
Del på sosiale medier:
Læringsplattform og forfatterverktøy
Noen læringsplattformer har innebygde forfatterverktøy, som lar deg lage enkle læringsressurser direkte i plattformen.

En læringsplattform (LMS) er et system som lar deg administrere, distribuere og spore læringen til dine studenter eller ansatte. Med en læringsplattform kan du opprette kurs, tildele dem til ulike grupper eller individer, følge med på deres fremgang og resultater, og gi dem tilbakemelding. En læringsplattform kan også integreres med andre verktøy, som for eksempel en kobling mot ditt personalsystem eller brukerkatalog som gjør at nye ansatte automatisk blir opprettet som brukere i læringsplattformen.

Et forfatterverktøy er et program som lar deg designe og utvikle digitale læringsressurser, som for eksempel interaktive presentasjoner, spill, simuleringer, tester og mer. Med et forfatterverktøy kan du legge til ulike typer innhold, som for eksempel tekst, bilder, lyd, video og animasjoner. Du kan også legge til ulike typer interaktivitet, som for eksempel klikk, dra-og-slipp, og quizzer. Et forfatterverktøy lar deg eksportere dine læringsressurser i ulike formater; det vanligste formatet er SCORM som står for "Sharable Content Object Reference Model".


"Uansett hvilken løsning du velger, er det viktig å huske på at en læringsplattform (LMS) og et forfatterverktøy er to forskjellige ting som utfyller hverandre."


Så hvordan kan du bruke en læringsplattform (LMS) og et forfatterverktøy sammen? Det kommer an på dine behov og mål. Noen læringsplattformer har innebygde forfatterverktøy, som lar deg lage enkle læringsressurser direkte i plattformen. Andre læringsplattformer lar deg importere læringsressurser som du har laget med et eksternt forfatterverktøy. Noen forfatterverktøy lar deg publisere dine læringsressurser direkte til en læringsplattform, mens andre krever at du laster dem opp manuelt.

Uansett hvilken løsning du velger, er det viktig å huske på at en læringsplattform (LMS) og et forfatterverktøy er to forskjellige ting som utfyller hverandre. En læringsplattform gir deg muligheten til å levere og administrere læringen din, mens et forfatterverktøy gir deg muligheten til å skape og utvikle læringen din. Ved å kombinere disse to typene programvare kan du skape engasjerende og effektive læringsopplevelser for dine studenter eller ansatte.

Educatia tilbyr en læringsplattform (LMS) med et innebygget forfatterverktøy, men også muligheten til å hente inn kurs som er laget i eksterne forfatterverktøy via SCORM-standarden. Det har flere fordeler:

  • For det første sparer du penger ved at du ikke trenger et eget forfatterverktøy, men kan benytte det innebygde forfatterverktøyet.
  • For det andre slipper du å forholde deg til to ulike brukergrensesnitt når du lager og når du administrerer kurs, siden alt gjøres i samme programvare.
  • For det tredje har du fleksibilitet ved at du også kan hente inn kurs du (eller en ekstern tredjeparts kursleverandør) har laget i et annet forfatterverktøy, dersom du ønsker det eller det blir nødvendig.

Vil du vite mer?

Kontakt oss, så tar vi en uforpliktende prat om dine behov og gir deg en demonstrasjon av hvordan våre løsninger kan hjelpe deg og din virksomhet!

Kontakt oss

Educatia AS er et norsk programvareselskap som utvikler skytjenester for kartlegging, utvikling og dokumentasjon av kompetanse. Vi tilbyr en integrert plattform for e-læring (LMS), kompetansestyring, medarbeideroppfølging og HMS. Les mer om hva vi kan hjelpe deg med på educatia.no.